Wat ze niet vertellen bij een gastric bypass voorlichting..

Geplaatst op door Suzanne

 
2012 – 2016 // – 63kg

Bij de voorlichting van een gastric bypass krijg je héél veel informatie. Deze informatie betreft vooral de operatie, de aanloop daarnaartoe en de dagen in het ziekenhuis na de operatie en je herstel.

Ik ondervond wat andere bijzaken en in de diverse Facebook groepen kwam ik erachter dat dit niet alleen mij betrof dus vandaar dit artikel. Zo kun je je inlezen als je deze operatie zou ondergaan. Dit zijn zowel positieve als negatieve dingen.

Disclaimer: dit zijn dingen die niet bij iedereen hoeven voor te komen. Ieder lichaam werkt anders. De een ondervind dit wel, de ander niet. Ik zeg dus niet dat dit standaard voorkomt.

 • – Hormonale schommelingen

En hóe. Neem maandverband mee naar het ziekenhuis, just in case. Je hormonen slaan finaal op hol en zijn van het padje af. Grote kans dat je ongesteld wordt. Ik werd op dinsdag ongesteld (zondag uit het ziekenhuis gekomen) en dit hield 3(!) weken aan, ondanks pilgebruik. Ik slikte altijd een dubbele dosis (pre-op) wegens zware menstruatie maar ben na de operatie op een normale dosis over gegaan.

Het kan zijn dat je anticonceptie niet goed meer werkt omdat deze niet goed meer opgenomen kan worden. Overleg met je huisarts als je dit een probleem vind. 

 • Problemen met de stoelgang

Je kan/mag nog niet veel eten. Dat wil automatisch zeggen dat je ook niet goed naar de wc kan. Kan je wel dan is de kans groot dat het geen pretje is. Dit klinkt vies, maar hoort erbij. De ontlasting is vaak hard en dik en kan qua kleur varieren van groen, grijs, geel en zelfs een tikkeltje oranje. Niks om je druk over te maken: hoort erbij. Oh: zorg dat je aambeienzalf in huis hebt.

 • Complicaties

Door het snelle afvallen gebeurd er heel wat in je buik. Je organen hebben meer ruimte en dit kan voor complicaties zorgen. Denk aan een darmhernia, galaanvallen, galstenen.. Als je dus koliekpijn hebt, neem even contact op met je ziekenhuis. Door middel vqn een echo, bloedonderzoek en/of een buikfoto kunnen ze vaak de oorzaak achterhalen. Laat je niet met pijnstillers wegsturen, een onbehandelde darmhernia kan ervoor zorgen dat een deel van je darm afsterft. 

Verdere complicaties vlak na operatie kunnen met je wondjes te maken hebben, een abces, een lekkage etcetera. Vaak zien ze dit al voor ontslag in het ziekenhuis. Twijfel je of er iets mis is? Altijd contact opnemen met je ziekenhuis.

 • – Pukkels! 

Dit hoort ook bij de hormonale schommelingen. Een pukkel-uitbraak. Je huid is droog of juist heel vet en je zit helemaal onder de puistjes. Zwaar irritant.

Let op: soms kan uitslag (nek, rug) ook een allergische reactie op de maagbeschermer zijn. Mocht je dit vermoeden neem dan contact op met het ziekenhuis.

 • – Zitten doet zeer.

Ja, je leest het goed. Als je afvalt raak je je stootkussen kwijt. Je spieren en botten zijn gewend dit stootkussen te gebruiken en zijn dus gevoelig. Mijn stuitje en kontbotjes doen snel zeer. Op een harde stoel zitten? Niet langer dan 10 minuten. Zelfs mijn schouderbladen tegen de bankleuning aan doet zeer. Ga je ergens heen waar de stoelen hard zijn? Neem dan een kussentje mee of loop regelmatig een rondje.

 • – Vitaminetabletten kunnen je ziek maken

Je ziekenhuis raad je waarschijnlijk aan om speciale WLS vitamines te gaan slikken. Wat ze er niet bij zeggen is dat je ziek kan worden van die dingen. Ik slikte eerst de WLS Forte van Fit For Me. Smééérig die dingen. Als ik ze al rook moest ik kokhalzen. Bij innemen bleef de capsule vaak hangen en voelde ik hem langzaam naar beneden zakken. Als hij eenmaal in de maag was begon het:overmatig speekselaanmaak, rillingen, misselijkheid en het gevoel alsof ik moes overgeven. Ik rilde mezelf gewoon af. Daarna wat andere geprobeerd (kauwtabletten, víes!) en bij Flinndal uitgekomen. Daar kan ik wel tegen! Ik neem ze s’avonds na de avondmaaltijd.

Wil je Flinndal proberen? Met vriendencode r-88289302 krijg je €10 korting op je eerste bestelling. Als jij deze code gebruikt krijg ik €10 korting op mijn herhaalbestelling.

 • – Je borrelt! 

Ja, het borrelt. Je maag/darmen maken meer geluid. Als je wat gedronken hebt of hebt gegeten kan het flink gaan borrelen. Niet alleen jij hoort het, je omgeving ook. Niks aan te doen, helaas.

 • – Vellen!

Ik ga hier nog wat meer over uitwijden in een apart artikel. Door het snelle afvallen krijg je last van overtollig vel. Waarschijnlijk wordt een correctie niet vergoed, bereid je daarop voor en begin met sparen. Een buikwandcorrectie kost in Nederland gemiddeld €4000 en een borstlift met implantaten zo’n €4600.

 • – Duizeligheid

Dit is te wijten aan een lage bloeddruk, in mijn geval. Ik had geen hoge bloeddruk pre-op. Het viel me op dat ik váák duizelig ben en daarom moet ik vaker wat zouts nemen. Een kopje bouillon of een dropje bijvoorbeeld.

Dit kan ook van een lage bloedsuikerspiegel zijn. Zorg dat je druivensuiker bij hebt als je hier vaker last van hebt.

 • Haaruitval

Dit is een van de bekendere gevolgen; haaruitval. Dit komt mede door de hormonale schommelingen en verandering van (of het gebrek aan) voeding. Slik daarom een goede multivitamine en zorg voor genoeg eiwit in je voeding. Het haaruitval is tijdelijk, je haar groeit terug.

 • – Steunkousen

Mijn ziekenhuis wil graag dat je steunkousen draagt tot 4 weken na de operatie tegen een trombosebeen. Wat een ondingen! Je krijgt een standaard maat aangemeten (s/m/l/xl) welke helemaal niet bij iedereen past. Mijn steunkousen waren te lang en  plooiden daarom met gevolg dat mijn onderbenen helemaal blauw waren. Na overleg hoefde ik ze alleen s’nachts te dragen.

 • – Trombosespuiten

Deze zet je bij jezelf, in buik of bovenbenen. Ik persoonlijk vond dat de naalden behoorlijk bot kunnen zijn en je niet door je huid heenkomt. Zit je jezelf daar te porren. Je kan het beste de naald kaarsrecht proberen in te brengen. En niet wrijven na de injectie, dit geeft blauwe plekken. Vraag bij de apotheek een naaldencontainer zodat de arme vuilnisman zich niet per ongeluk bezeerd aan de spuiten. Ik snap niet dat ze deze niet standaard meegeven met het recept.

 • – Energie

Je energielevel kan tijdens herstel laag zijn. Dit komt door de operatie en het feit dat je lichaam zich aan het aanpassen is. No worries, dit komt allemaal goed. Na herstel barst je waarschijnlijk van de energie en hoe minder gewicht je meezeult: hoe meer energie!

Blijf je een laag energielevel houden? Laat je dan prikken op vitamine B12 en D. Een tekort kan velen klachten geven waaronder moeheid.

 • – Migraine

Ik ben een migrainepatient, al vanaf kleins af aan. Sinds de operatie heb ik véél minder vaak een migraine aanval. Súper fijn.

 • – Slaapapneu & snurken

Ja, ja. Een bekend euvel voor mensen met overgewicht. De kans is groot dat dat verbeterd als ke afvalt. Ik heb geen last meer van slaapapneu en ik snurk niet meer.

 • Álles valt af

Je valt af op plekken waarvan je he niet verwacht had zoals je oorlellen en voeten. Bizar! Zo kan het zijn dat je ook nieuwe schoenen moet kopen.

Dit artikel is niet om mensen ‘bang’ te maken maar bedoelt als goede voorbereiding zodat je weet wat er allemaal kan gebeuren na de operatie. Ik hoop dat diegene die in het traject zitten voor een maagverkleining hier wat aan hebben. Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik het graag, ik probeer ze dan te beantwoorden.

11 Reacties op Wat ze niet vertellen bij een gastric bypass voorlichting..

Wat ze mij ook niet vertelden is dat je galstenen kunt krijgen als je snel heel veel afvalt. Heb een jaar rondgelopen met ontzettende pijn. Dacht dat t erbij hoorde want je hebt een ingrijpende operatie achter de rug. Totdat ik koliekaanvallen kreeg. Uiteindelijk is mijn galblaas verwijderd. Gelukkig kun je gemakkelijk zonder!

Angélica zegt: 1 februari 2016 om 13:57

Zo herkenbaar allemaal.

-Ik heb ook last van mn evenwicht, MN vriendin en ex die ook een gbp gehad hebben dit idem.

-Haaruitval was nog steeds niet helemaal
gestopt(ik zit al bijna op 3 jaar).

-Ik kreeg al gauw kalknagels overal handen en voeten.

-Zware moodswings tot aan het psycho aan toe als ik te lang wacht met eten.

-Ik ben misschien 3 maanden ongesteld geweest…

Mijn energie level was veel minder, kruidvat en normale multivitamines werkten niet bij mij. Ik heb toen op aanraden van mn schoonmoeder wls gekocht en dat werkt ontzettend goed bij mij. MN energie word steeds beter. Mijn haar groeit weer. Mijn kalknagels zijn weg!!!! En MN depri gedachtes ook.

Je waardes zijn erg belangrijk dus laat ze regelmatig controleren.

Nope, dit vertellen ze niet voor de operatie. Misschien maar goed ook, want ik zou het niet fijn vinden om alles geweten te hebben. Oh heel erg TMI: de eerste keer dat ik moest poepen na de operatie voelde alsof ik moest bevallen. Mijn god, wat een pijn haha.

Tineke Wessels zegt: 1 februari 2016 om 16:22

Wat top dat je het zo uitgeschreven hebt!!!
Ik moet zeggen dat ik zelf nog geen last heb van en hoop te krijgen van bovenstaande. Ik ben 5 januari j.l. geopereerd dus ben een vrij nieuwe kiwi!
Wel fijn om zo duidelijk te kunnen lezen hoe of wat.
Bedankt voor je eerdere informatie ivm de operatie.

Groetjes,

Tineke

Super goed dat je hier over schrijft! Dat zal heel veel mensen helpen! Je bent een bikkel en ik hoop dat je verdere herstel rustig verloopt!

heel interessant om te lezen! ik had al een tijdje geen foto’s van je gezien en toen ik weer een foto van je zag op instagram dacht ik, WOW <3 knap dat je de knoop doorgehakt heb hoor. wel balen dat je last gehad heb van veel dingen maar het is het wel waard :) je ziet er echt prachtig uit

Ik heb een sleeve gehad nu net 4 jaar geleden…afgelopen week mijn pak weer gehad. Gelukkig was alles op de b13 en d vitamine goes. ..alles wat jij hierboven schrijft klopt als een bus en is zeer herkenbaar. Ondanks alle kwaaltjes ben ik onwijs gelukkig en de grootste wens die ik had is in vervulling gegaan ik ben moeder geworden iets wat ik zonder deze operatie waarschijnlijk nooit voor elkaar had gekregen. Mijn syclus was totaal weg door mijn overgewicht. Die schoenen kopen indd…en ook sommige oorbellen staan nu niet meer grappig dacht dat ik daarin de enigste was ☺

Tjee, heftig. Ik had hier nog nooit bij stilgestaan.
Je denkt ‘operatie’ en klaar is Klara.
Fijn artikel, informatief!

Ik ben nu 3 maanden geleden geopereerd (en vandaag de -30) aangwtikt. Heb eigenlijk geen last van de dingen die je benoemt. Misschien komen sommige nog.. zoals haaruitval etc.

Wat ik wel heb is pijn in mijn heupen. Door het afvallen wordt mijn houding ook anders en daar moeten mijn heupen nog aan wennen.